Crede în ceea ce poţi deveni!

,,Din Vale suntem noi şi chiar de e Seacă ne pasă de voi!,,

10 august, 2011

Eurocamp Kolping 2011

În perioada 25 iulie - 02 august a fost organizată de către Kolping Moldova o tabără internaţională numită Eurocamp Kolping 2011. Aici au participat membrii din Faraoani, Valea Seacă, Oituz, Bacău, etc.

În această tabără au răspuns prezent un număr de 30 de tineri din 5 ţări: Cehia, Slovacia, Germania, Ucraina şi Romania.

Totul a început atunci când Ana şi Alina Cojan din Valea Seacă au participat la întâlnirea cu responsabilii Kolping Tineret Europa la sfârşitul anului trecut. Acolo s-a vorbit despre această tabără şi fetele s-au oferit ca România să organizeze anul acesta întâlnirea tinerilor.

Luni, dis-de-dimineaţă, au început să ajungă, în Bucureşti, tinerii din celelalte ţări, cu diferitele mijloace de transport, avion, tren sau chiar autocar. Cei din ţară i-au aşteptat pe călători şi i-au condus către locul de cazare de la mănăstirea carmelitană de la Ciofliceni, lângă Snagov. Seara a început cu un cuvânt de deschidere din partea organizatorilor şi au fost făcute câteva jocuri de cunoaştere.

Marţi a fost o zi lungă. Asta deoarece s-a mers pe jos foarte mult. În această zi s-a vizitat Casa Poporului şi Muzeul Satului, urmând ca spre seară să fie organizată o şedinţă cu tema "Voluntariatul". Alina Iosifescu - coordonator PR din cadrul A.N.B.S.C., a vorbit despre voluntariat din punct de vedere tehnic. Mai mulţi dintre participanţi şi-au arătat interesul pentru acest subiect, dovada fiind conversaţia dintre aceştia şi Alina Iosifescu. Seara s-a încheiat cu un tur al tipografiei RINGIER PRINT, cea mai performantă tipografie de ziar din ţară, dar şi singura care funcţionează la standarde internaţionale. Aici se tipăresc ziare importante din Romania, cum ar fi: Evenimentul Zilei, Libertatea, Capital, Bussines Standard, Lumea misterelor, Viaţa Medicală, Leacuri şi Terapii, etc.

Ziua de miercuri a început cu partea a doua a conferinţei şi anume "Voluntariatul din punct de vedere spiritual". Părintele Bogdan Catană, praeses KM a fost cel care a încercat să explice cât mai bine ce înseamna să fii voluntar creştin şi să iei exemplul lui Isus Cristos care a fost primul voluntar de pe pământ. Au urmat câteva jocuri propuse de cei din Cehia şi din Ucraina. Restul zilei a fost una de neuitat. Nasoală. La prima oră a dimineţii au sunat cei de la firma de transport şi au zis că s-a stricat autocarul, dar va veni un alt autocar care va întarzia "puţin". Până aici să zicem ca e ok. Faptul cel mai grav în toată treaba asta e că maşina care a venit avea vreo 16 ani vechime şi arăta în ultimul hal. După ce s-a oprit motorul de câteva ori, a murit bateria o dată, la un moment dat acceleraţia nu mai funcţiona şi sistemul electric era dat peste cap, am ajuns la Gălăciuc, Vrancea, făcând 6 ore în loc de 3.

Tabăra Gălăciuc se află în munţii Vrancei, la kilometrul 69 al drumului naţional 2D Focşani - Târgu Secuiesc şi la altitudinea de 640 de metri. Este, bineînteles, proprietate de stat. Localitatea cea mai apropiată este satul Tulnici, pe lângă care curge râul Putna.

În prima seară petrecuta în această tabără, Slovacia şi Ucraina şi-au prezentat ţările, locurile cele mai frumoase şi obiceiuri din cele mai vechi care încă se mai ţin. Seara a continuat cu muzica, dans şi voie bună, alături de tineri venind şi o parte din copii care se aflau în acea tabără.

Joi, începând de dimineaţa, s-a prezentat ideea piesei de teatru care trebuia pregatită pentru a fi prezentată în Piaţa Sfatului în Braşov. După ce s-au găsit rolurile, Corneliu Bulai, preşedintele KM, a început să explice fiecăruia ce are de făcut şi cum trebuie să joace. Piesa era "Parabola samariteanului milostiv" din Biblie, dar făcută puţin modificat astfel încât personajele erau cele din zilele noastre, adică: presa, politicianul, îndrăgostiţi, preoţi, avocat şi în cele din urmă voluntarii. Dar, în această zi nu a fost numai asta, ci a fost şi timp liber în care s-a putut juca fotbal, volei, etc. etc. Kristina din Slovacia le-a învăţat pe fete câţiva paşi pentru un dans care va fi prezentat, de asemenea în Braşov.

Joi seara s-a făcut un grătar, după care a urmat un foc de tabără unde lumea s-a simţit foarte bine şi a fost un timp perfect de schimb de idei, gânduri, păreri între participanţi.

Vineri în zori s-a pornit către Braşov. Ajunşi în Piaţa Sfatului, a început sceneta. La început câţiva trecatori s-au speriat de ţipetele personajului principal - cel bătut - interpretat de Daniel Farcaş. Încet, încet, lumea s-a adunat în jurul locului unde se desfăşura acţiunea fiind amuzaţi atât de jocul scenic al personajelor cât şi de ideea acţiunii. Deoarece mulţi dintre privitori nu au apucat să vadă de la început sceneta, în ciuda căldurii foarte mari de afară, tinerii au jucat şi a doua oară mica piesă de teatru. Cu multe aplauze şi felicitări, participanţii şi-au luat bagajele şi au pornit către hotelul Kolping unde urma să fie cazaţi până în ultima zi a taberei. Seara, a venit rândul celor din Cehia şi Germania să se laude cu ce au ei mai frumos în ţară.

Sămbâtă a fost o zi de plimbare. Cei din tabară au vizitat castelul Bran şi cetatea Râşnov, au luat prânzul la iarbă verde şi s-au bucurat de vremea frumoasă. Seara, tinerii au făcut o vizită Familiei Kolping din Braşov, acolo fiind şi prezentarea României şi a câtorva din obiceiurile ţinute la noi în ţară.

Duminică, după o Sfânta Liturghie făcuta jumatate în engleză şi jumătate în română, s-a luat prânzul dupa care toţi au pornit către Aventura Parc. Parcul de aventură este o activitate sportivă în aer liber, un mod plăcut de a petrece timpul liber cu familia şi prietenii. Parcul dispune de 8 trasee de dificultate progresivă, fiecare participant primeşte un material de securitate cu 2 carabiniere care trebuie folosite în permanenţă pentru siguranţă. Fiecare nivel de dificultate este simbolizat de o culoare : 2 trasee mov pentru copii sub 8 ani, cu sistem de securitate fără manipularea carabinierelor, pentru maximum de siguranţă. 2 trasee galbene pentru copii de la 8 ani împliniţi şi pentru începători, nu depaşeşte o înălţime de 3 metrii. Traseul verde este un parcurs usor, unde deja ne obişnuim cu înălţimea jocurilor, nu depăşeşte înălţimea de 6 metrii. Cel albastru este un parcurs de dificultate medie, considerat cel mai placut; nici prea uşor, nici prea greu, cât să fie distractiv. Traseele roşu şi negru cer deja forţă şi tehnică, avem parte de adrenalină la înălţime, cel mai înalt punct îl întâlnim la traseul negru, 20 de metri.

În acest loc şi-au consumat energia toţi cei care au avut curajul şi adrenalina necesara pentru efectuarea traseelor. Înainte de culcare, la hotel, s-a facut un mic bal mascat. Tinerii s-au îmbrăcat cu ce au găsit ei mai caraghios şi au ieşit la dans.

Dupa o zi în care toţi muşchii corpului au fost puşi la treabă şi adrenalina era ca la ea acasă, a sosit timpul de odihnă. Luni, după o scurtă evaluare a taberei, în care fiecare a trebuit să spună ce a fost bine şi ce a fost mai puţin bine, participanţii au plecat către Paradisul Acvatic. Acest loc este un adevărat complex de sănătate şi agrement pentru toată lumea, începând de la prichindeii care se bălăcesc în apă lângă părinţi, la vârstnicii care, deşi se deplasează greu, ajung la bazin pentru a se hrăni cu porţia de sănătate. Toţi tinerii s-au simţit foarte bine în piscina sau bazinul olimpic, jacuzzi sau tobogane de apa, sauna sau grota de relaxare.

Cu durere în suflet, rând pe rând, au trebuit să plece fiecare către casă, dar nu înainte de a-şi lua angajamentul de a păstra legatura cu ceilalţi şi, de ce nu, de a încerca şi alte întâlniri sau schimburi de experienţă.

A fost o tabără frumoasă în care toată lumea s-a simţit extraordinar, chiar dacă au mai apărut mici inconveniente, fiecare a învăţat câte ceva despre aproapele lui şi despre cât de bine şi frumos este să fii voluntar.


Daniel Benchea - preşedinte FK Faraoani

Pentru a vedea mai multe imagini de la acest eveniment, apasati aici.




Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Parerea ta conteaza....