Crede în ceea ce poţi deveni!

,,Din Vale suntem noi şi chiar de e Seacă ne pasă de voi!,,

05 septembrie, 2012

Kolping Moldova: 20 de ani în Dieceza de Iași

Anul 2012 reprezintă pentru Asociația Kolping Moldova un an aniversar.

1992-2012

20 de ani de activități Kolping în Regiunea Moldova.

Asociația Kolping Moldova este o comunitate de credință, formare și acțiune, constituită în sprijinul valorilor creștine, în biserica romano-catolică și în societate. Asociația regională cuprinde grupuri în 6 localități din județele Bacau,Vaslui și Vrancea: Bacău, Faraoani, Valea Seacă, Oituz, Ploscuțeni, Bârlad.
Timpul a trecut și ceea ce s-a dorit a fi o încercare de împărtășire a valorilor și îndemnurilor fondatorului pr. Adolph Kolping (1813-1865) s-a transformat într-o evoluție și dezvoltare a asociației în regiunea Moldova, cu experiențe, speranțe, dezamăgiri, împliniri și convingerea că toți cei care activează și se implică în viața asociației sunt sau pot deveni reale valori pentru comunitate și pentru biserica lui Cristos.
Sămbâtă, 1 septembrie, în Bacău, Asociația Kolping Moldova a serbat aniversarea a 20 de ani de activitate în trei locații, având aproximativ 100 de participanți din țară, dar și din străinătate.
Sărbătoarea a început la Teatrul Municipal Bacovia, unde membrii, simpatizanții sau apropiații asociației au luat parte la o mică cuvântare a președintelui Asociației Kolping Moldova, Corneliu Bulai, dar și la cele câteva gânduri rostite de pr. Alfred Weiss, praeses de onoare Kolping România, acesta fiind cel care a implementat “Mișcarea Kolping” în regiunea noastră. La pupitru și-au mai exprimat câteva gânduri pr. Tibor Merlas, praeses Kolping România și Josef Gai din partea Kolping Fribourg, Elveția, care a fost prezent cu încă 5 membrii din Fribourg.
Cvartetul “Consonanțe” a uns inimile celor din public cu câteva cântece simfonice interpretând câteva arii celebre din repertoriul unor compozitori din țară și din străinătate.
La ora 18:00, la biserica Ss. Petru și Paul, a avut loc o Sfântă Liturghie celebrată de PS Petru Gherghel, împreună cu pr. Isidor Dâscă, decan de Bacău, pr. Alfred Weiss, pr. Tibor Merlas, pr. Bogdan Catană și alți preoți atât din Bacău cât și din afara Bacăului. În Sfintei Liturghii au fost cununate trei perechi de miri și a fost botezat un copil. Acest lucru a fost legat de către PS Petru Gherghel, în predica sa, de Asociația Kolping și de obiectivele acestei asociații, dar mai ales de ideea Fericitului Adolf Kolping care a vrut ca această asociație să poarte un mesaj către toți oamenii: “să realizeze un creștin angajat, un artist de valoare, un bun tată de familie și o mamă bună și un cetățean responsabil”.
Tot în cadrul Sfintei Liturghii, PS Petru Gherghel a înmânat o icoană ce reprezenta chipui Sfintei Fecioare Maria, părintelui Alfred Weiss, ca mulțumire pentru cele făcute încă de la început. De asemenea, a mai înmânat asociației, prin pr. Bogdan Catană, un fel de testament al Fer. Adolf Kolping și al Fer. Papa Ioan Paul al II-lea, o chemare, omilia prin care Sfântul Părinte prezintă imaginea fondatorului, Adolf Kolping. De asemenea, episcopul Diecezei de Iași a urat membrilor asociației bucurie la împlinirea celor 20 de ani, dar nu numai atât, ci “să duceți mai departe munca dumneavoastră, prin iubirea dumneavoastră, prin dăruirea dumneavoastră , acest mesaj care să aibă în centru iubirea lui Cristos, iubirea față de familii și iubirea față de oameni.”
Seara a continuat cu o mică masă festivă la sala de teatru a Oratoriului Don Bosco din Bacău. Aici, cei prezenți au avut posibilitatea de a gusta ceva, de a dansa, de a socializa și de a lega prietenii noi, pe scurt, să se simtă bine împreună. Ansamblul “Ecoul din Vale” din Valea Mare a susținut o mare parte din seară cu cântece și dansuri specifice mai multor zone din țară, spre deliciul spectatorilor. Nu au lipsit nici concursurile. A fost organizată o tombolă cu 54 de premii, mai mari sau mai mici, începând cu un creion și terminând cu o bicicletă.
 Mica sărbătoare s-a încheiat cu gânduri de bine, gânduri de bucurie și, poate, cu puțin mai mult curaj pentru activitățile ce vor urma în viața de asociație.
Daniel Benchea